|
MASZ (0) PRODUKTÓW W KOSZYKU
SUMA: 0.00 PLN




Zestawy do zrobienia piwa

Zestawy sprzętowe

Koncentraty Słodowe Chmielone - brew kity

Nosidełka, Piwopaki

Bezglutenowo

Ekstrakty słodowe - niechmielone - polepszacze piwa

Zestawy do wina i ciderini

Ekstrakty Kukurydziane

Cydr

Zestawy surowców

Kociołki warzelno-zacierne do produkcji piwa

Garnki do warzenia

Słody

Drożdże Piwowarskie

Kolby i Rdzenie do mieszadełek

Chmiel Granulat

Chmiel Szyszki

Chmiel Inne

Dodatki Piwowarskie

Kapslownice i kapsle

Wężyki

Rozlew piwa , wina i destylatów

Etykiety na wódkę weselną

Serowarstwo

Podpiwek i Kwas Chlebowy

Beczki,Balony, Fermentatory i rurki fermentacyjne, zawieszki na balony

Łyżki i mieszadła

Mycie, suszenie, dezynfekcja

Glukozy, Dropsy fermentacyjne, Ksylitol

Termometry i Stacje Pogody

Mierniki Próbniki

Prasy do owoców

Drożdże winne

Korkownice , Korki , Kapturki Lak

Wino domowe

Drożdże Gorzelnicze

Alkohole domowe

Klarowanie i Filtracja

Pozostały sprzęt

Własny wyrób - wędliniarstwo - wędzenie - makarony - pieczenie - konfitury

Dla Domu

Ogród

Literatura

Piwne SPA

Gadżety
Każdy członek zwyczajny PSPD otrzymuje po zarejestrowaniu się 5% rabatu na zakup towarów w sklepie. Po przekroczeniu łącznej kwoty zakupów w wysokości 2000 zł rabat ten wzrasta do 7%.
Piwna Historia

Najstarsze ślady browarnictwa pochodzą sprzed ponad 6 tysięcy lat. Jako pierwsi warzyli je zamieszkujący tereny między Eufratem a Tygrysem Sumerowie. Sikaru tak nazywa się najstarsze piwo świata. Wyrabiano go przez fermentację chleba piwnego, o czym informuje hymn do bogini piwa Ninkashi. Kto na to wpadł? Dokładnie nie wiadomo. Wiadome jest tylko, że w starożytności warzeniem piwa zajmowały się kobiety.
Po upadku Sumerów tradycję warzenia piwa kontynuowali Babilończycy, którzy produkowali ponad 20 rodzajów sikaru, głównie z jęczmienia, orkiszu i pszenicy. W czasach babilońskich piwo nabrało znaczenia, co można zauważyć w Kodeksie Hammurabiego, który poświęca mu aż cztery paragrafy. Hammurabi przyznawał poddanym  2-5 litrów piwa dziennie. Ilość zależała od statusu materialnego. Piwo za czasów babilońskich stało się towarem eksportowym. Głównym odbiorcą babilońskiego piwa był Egipt, gdzie piwo wraz z chlebem stanowiło główny składnik pożywienia. Egipcjanie, jako pierwsi zaczęli dodawać do piwa różnego rodzaju dodatki. To właśnie w kraju nad Nilem znajduje się najstarszy odkryty browar świata.


W kulturze greckiej jak i rzymskiej piwo było mniej popularne od wina. Warzyli je przede wszystkim Galowie oraz Celtowie. Rzymianie piwo uważali za barbarzyński napój.


Poza całym regionem Morza Śródziemnego, cała średniowieczna Europa piła piwo. W tym okresie produkcją złotego napoju jak i wina zajęli się mnisi, początkowo na własny użytek. Kiedy jednak ilość produkowanego piwa zaczęła przekraczać zapotrzebowania klasztorów zaczęto je sprzedawać, co stało się poważnym źródłem dochodu opactw. Zapotrzebowanie rynku wymusiło szukanie wciąż nowych receptur oraz przedłużenia wartości trunku. Stąd do piwa zaczęto dodawać chmiel, w wyniku czego w XIV w. chmielowe „ zalało” całą Europę. Dodawanie chmielu do piwa spowodowało problemy prawe. Dotychczas, do piwa dodawano ziół, których skład i ilość regulowały specjalne przepisy. W pewnym momencie na krótki okres nawet zakazano jego dodawania.


W krótkim czasie browarnictwo stało się jedną z podstawowych gałęzi gospodarki. Dostrzegając to, władcy zaczęli regulować działalność piwowarską oraz nakładać podatki. Ogólny rozwój, a przede wszystkim miast, przyczynił się powstania małych społeczności browarniczych. Szacuje się, że w 1500 roku w samym Hamburgu było około 600 browarów. W 1516 roku Wilhelm IV książę bawarski ogłosił normy dotyczące warzenia piwa. Prawo czystości piwa - jako pierwszy na świecie akt unormowało skład piwa. Od tego momentu na piwo składać się miało: jęczmień, woda oraz chmiel.

Liczne wojny oraz trudna sytuacja gospodarcza spowodowała opóźnienie rozwoju złotego trunku. Odkrycie termometru alkoholowego, dwutlenku węgla oraz maszyny sztuczno chłodzącej przyczyniły się do rozwoju piwowarstwa.  Prawdziwa „piwna rewolucja” miała miejsce w XIX w. kiedy to fermentację górną zaczęto zastępować dolną.


Uwarzone przez Josefa Brolla w 1842 w Pilźnie piwo zapoczątkowało erę tzw. Pilznerów. Po wynalezieniu maszyny chłodniczej browarnicy mogli w końcu uniezależnić się od klimatu. Milowym krokiem w browarnictwie był przeprowadzony test pasteryzacji przez Ludwika Pasteura. To oraz wielkie zapotrzebowanie na złocisty trunek pozwoliło osiągnąć dzisiejszy sukces piwa.

Rekordzistami w konsumpcji piwa są Czesi, gdzie na jednego mieszkańca pije się 157 litrów rocznie.  Największym eksporterem piwa jest Holandia gdzie produkuje się 24 mln hektolitrów (2003) rocznie. Najwięcej idzie na eksport do Stanów Zjednoczonych.



Centrum Warzenia Domowego Piwa
ul. 3-go Maja 29
41-500 Chorzów
tel.kom. 784 474 585
sklep@piwopiweczko.pl
Informacje
Śrutowanie
O sklepie
Regulamin
Polityka prywatności
Zwroty i reklamacje
Ceny wysyłki
Oferta
Piwo domowe
Wino domowe
Alkohole domowe
Piwne SPA
Poradnik
Dlaczego domowe piwo?
Jak zrobić własne piwo z brew kita?
Jak zrobić domowe wino?
Pomoc
Kontakt
Zgłoś problem
Dla producentów
Copyright © 2012 - piwopiweczko.pl, All Rights Reserved Projekt - 7clar | CMS - FOXstore 1.4X - itmFOX