|
MASZ (0) PRODUKTÓW W KOSZYKU
SUMA: 0.00 PLN




Zestawy do zrobienia piwa

Zestawy sprzętowe

Koncentraty Słodowe Chmielone - brew kity

Nosidełka, Piwopaki

Bezglutenowo

Ekstrakty słodowe - niechmielone - polepszacze piwa

Zestawy do wina i ciderini

Ekstrakty Kukurydziane

Cydr

Zestawy surowców

Kociołki warzelno-zacierne do produkcji piwa

Garnki do warzenia

Słody

Drożdże Piwowarskie

Kolby i Rdzenie do mieszadełek

Chmiel Granulat

Chmiel Szyszki

Chmiel Inne

Dodatki Piwowarskie

Kapslownice i kapsle

Wężyki

Rozlew piwa , wina i destylatów

Etykiety na wódkę weselną

Serowarstwo

Podpiwek i Kwas Chlebowy

Beczki,Balony, Fermentatory i rurki fermentacyjne, zawieszki na balony

Łyżki i mieszadła

Mycie, suszenie, dezynfekcja

Glukozy, Dropsy fermentacyjne, Ksylitol

Termometry i Stacje Pogody

Mierniki Próbniki

Prasy do owoców

Drożdże winne

Korkownice , Korki , Kapturki Lak

Wino domowe

Drożdże Gorzelnicze

Alkohole domowe

Klarowanie i Filtracja

Pozostały sprzęt

Własny wyrób - wędliniarstwo - wędzenie - makarony - pieczenie - konfitury

Dla Domu

Ogród

Literatura

Piwne SPA

Gadżety
Każdy członek zwyczajny PSPD otrzymuje po zarejestrowaniu się 5% rabatu na zakup towarów w sklepie. Po przekroczeniu łącznej kwoty zakupów w wysokości 2000 zł rabat ten wzrasta do 7%.
Jak zrobić wino domowe

Przepis na wino z dyni... w dyni, lub w naczyniu fermentacyjnym

- dynia (ok. 10kg)
- 6l wody
- 4,5kg cukru
- drożdże Madera
- pożywka 5g
- 6 cytryn (limonek)
- pektoenzym


http://instrukcja.pl/i/jak_zrobic_wino_z_dyni

Dynie należy obrać ze skóry, następnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w pojemniku fermentacyjnym lub balonie, uzupełnić połową ilości cukru (syropu cukrowego) oraz wodą. Dodać cytryny (można odcisnąć sok),  pektoenzym oraz drożdże z pożywką. Zaczyn pozostawić na ok. tydzień, a następnie odcisnąć miąższ od płynu. Płyn przeleć do balonu w celu dalszej fermentacji. Dodać resztę syropu cukrowego. Jeśli dodaliśmy już całą ilość wody cukier można rozpuścić w niewielkiej ilości obciągniętego płynu. Jeśli wydzieli się znaczna ilość osadu możemy znów obciągnąć wino i pozostawić do dalszej fermentacji aż pięknie się nie wyklaruje, a fermentacja się nie skończy.


Przepis na wino z suszu kwiatu czarnego bzu
Nastaw na wino 10l, na wino półwytrawne

- kwiaty czarnego bzu 0,9l dość luźno ułożone.
- drożdże Fermivin
- pożywka 7g
- rodzynki rozdrobnione 0,8kg
- sok pomarańczowy z kartonika 3l
- herbata czarna 10g
- cukier 2,7kg
- dwie cytryny

Za pomocą nożyka do obierania ziemniaków, zdejmujemy cieniutką warstwę skórki z 2-ch cytryn  (bez albedo). Cytryny następnie obieramy i kroimy w plasterki. Rozdrobnione rodzynki zalewamy przygotowaną MD i dodajemy kwiaty czarnego bzu, pokrojone cytryny, skórki z cytryn  i pozostały sok pomarańczowy. Fermentację miazgi prowadzimy przez 3 - 5 dni. Kiedy drożdże przerobią cukier znajdujący się w miazdze (cukier w rodzynkach i cukier w soku pomarańczowym), miazgę odciskamy. Przygotowujemy syrop cukrowy z 2kg. cukru w 1l. wody i napar z mocnej czarnej herbaty. Wszystkie składniki wlewamy do balonu: moszcz z rodzynek i soku pomarańczowego, napar z herbaty, syrop cukrowy, pożywkę i uzupełniamy wodą do 11l. Całość dobrze mieszamy. Kiedy poziom cukru spadnie o 8 Bx. dodajemy syrop cukrowy z 0,7kg. cukru w 0,5l. wody i dodajemy do nastawu. Fermentacja powinna trwać dalej, około 3-ch tygodni. Wino zlewamy kiedy poziom cukru spadnie do 0 Bx. lub mniej.


Przepis na wino z kartonika

- 6l soku winogronowego z kartonu, sprawdzić czy sok nie jest siarkowany, można zastosować również sok jabłkowy lub inne
- 3kg cukru
- 3l wody
- drożdże typu malaga lub sherry
- pożywka 5g

Wodę z cukrem przegotować, dodać sok (jest pasteryzowany), po ostygnięciu dodać drożdże (do czerwonego soku drożdże malaga, a do soku z białych winogron - drożdże typu sherry) i pożywkę. Całość wlać do butli, zatkać rurką fermentacyjną z korkiem. Po miesiącu wino ostrożnie obciągnąć znad osadu, przelać do czystej butelki i postawić na kolejny miesiąc. Podany czas jest orientacyjny, fermentacja w niższych temperaturach może trwać dłużej.


Przepis na wino rodzynkowe
Przepis na 10l

- rodzynki 2,6kg
- cukier 1,5kg
- 1l soku jabłkowego z kartonu
- pożywka 3g
- pektoenzym
- regulator kwasowości 3g
- drożdże Madera

Rodzynki zalewamy gorącą wodą, przemywamy. Zalewamy ponownie wodą, dodajemy pektoenzym, sok, pożywkę, regulator kwasowości i matkę drożdżową. Po ok. 3 tyg. Moszcz odcedzamy i pozostawiamy dalej do fermentacji. Wino gotowe jest do spożycia po ok. 3 miesiącach leżakowania.


Przepis na wino z hibiskusa

Nastaw na 5litrów

- hibiskus 50g
- cukier 750g + 250g
- pożywka 3g
- woda 3l + 1,4l
- rodzynki 200g
- regulator kwasowości 1g (ale tylko w wypadku kiedy nastaw będzie miał mniej niż 6g/l kwasów

Hibiskus kilkakrotnie zaparzyć, powstały płyn zlać i rozpuścić w nim cukier. Gdy przestygnie przelać do baniaka, dodać rodzynki ( wcześniej przemyte wrzątkiem ), wodę i pożywkę. Po ok tygodniu dodać drugą partie cukru.


Przepis na wino z bananów i pomarańczy

Nastaw na 5 litrów

- 1kg bananów
- sok z 5 dużych pomarańczy
- 0,5l soku z winogron (z kartonu)
- 0,8kg cukru
- drożdże winiarskie Burgund
- 1/3 paczki pożywki
- dopełnić letnią przegotowaną wodą do 5l

Banany pokroić i wsypać do gąsiora dodać soki. Połowę cukru rozpuścić w 1l wody, ostudzić i wlać. Następnie dodajemy drożdże, pożywkę i uzupełnić całość wodą. Po tygodni dodać następną porcję cukru (można obciągnąć niewielką ilość płynu z balonu i w nim go rozpuścić). Po następnych 2 tygodniach oddzielić miąższ od płynu i pozostawić do dalszej fermentacji.


Przepis na wino z ryżu
Nastaw na 15l

- 1.5kg ryżu
- 4.5kg cukru
- 11l wody
- 3 cytryny
- 20dkg rodzynków
- 2 gałki muszkatołowe (40g)
- 12 ziaren ziela angielskiego
- szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
- drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
- pożywka

Nieugotowany ryż należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki. Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze, wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach (pierwsza na początku druga po tygodniu fermentacji). Cukier dodajemy oczywiście w formie syropu cukrowego. Po zmieszaniu wszystkich składników dodajemy pożywkę i drożdże oraz przyprawy. W takiej postaci zostawiamy na ok. miesiąc, następnie zlewamy i zostawiamy do dalszej fermentacji.

Centrum Warzenia Domowego Piwa
ul. 3-go Maja 29
41-500 Chorzów
tel.kom. 784 474 585
sklep@piwopiweczko.pl
Informacje
Śrutowanie
O sklepie
Regulamin
Polityka prywatności
Zwroty i reklamacje
Ceny wysyłki
Oferta
Piwo domowe
Wino domowe
Alkohole domowe
Piwne SPA
Poradnik
Dlaczego domowe piwo?
Jak zrobić własne piwo z brew kita?
Jak zrobić domowe wino?
Pomoc
Kontakt
Zgłoś problem
Dla producentów
Copyright © 2012 - piwopiweczko.pl, All Rights Reserved Projekt - 7clar | CMS - FOXstore 1.4X - itmFOX